Welke noten zijn het gezondst?

Noten zijn een populaire snack, of je ze nou eet met een flesje bier in de hand of met een goed glas wijn of een lekkere bak koffie. Veel snacks zijn ongezond, maar noten over het algemeen gelukkig niet. Sterker nog, volgens het Voedingscentrum doe je met een handje noten per dag je lichaam zelfs een plezier. Maar welke noten zijn dan het gezondst? In dit artikel lees je er alles over.

Ongebrand, gebrand of geroosterd

De meest gezonde noten zijn ongezouten noten. Deze kunnen weer onderverdeeld worden in:

  • Ongebrande noten. Dit zijn noten die niet zijn bewerkt en daarom alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen bevatten.
  • Gebrande noten. Deze noten zijn gefrituurd in olie. Hierdoor bevatten ze iets minder vitamines en mineralen dan ongebrande noten, maar toch blijven ze gezond.
  • Geroosterde noten. Dit soort noten wordt met droge lucht geroosterd. Er hoeft hiervoor dus geen olie te worden gebruikt.

Meest gezonde noten

Welke specifieke noten zijn dan echt het gezondst? Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Amandelen
Amandelen zijn rijk aan onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Een handje amandelen per dag is goed voor je weerstand, je stofwisseling en je hart. Niet voor niets worden ze tegenwoordig ook wel gerekend onder de superfoods. En daarnaast zijn ze door de bekende zachte smaak ook nog eens erg lekker.

Cashewnoten
Cashewnoten zijn van alle noten het meest caloriearm. Ook deze soort noten bevat de nodige vitaminen: A, D, E en K. Ze bevatten daarnaast ook veel koper, wat je lichaam onder andere nodig heeft voor een goede weerstand, genoeg energie en de vorming van botten.

Pinda’s
Pinda’s zijn al decennialang één van de populairste soorten noten. Maar wist je dat het eigenlijk helemaal geen noten zijn? Pinda’s zijn eigenlijk peulvruchten, maar worden toch vaak onder de noten gerekend. Ze zijn rijk aan eiwitten en vitamine B3, waardoor ze bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Pistachenoten
Pistachenoten staan hoog op het lijstje van de meest gezonde noten. Zo bevatten ze veel antioxidanten en zijn ze erg geschikt voor mensen met cholesterolproblemen. Bovendien kost het een tijdje voordat je een pistachenoot gepeld hebt, wat er voor zorgt dat je er nooit te veel achter elkaar eet.

Walnoten
Moet je een belangrijk examen maken, dan doe je er goed aan om walnoten te kopen. Walnoten zijn namelijk erg goed voor je hersenen. Dit komt doordat ze erg veel omega-3 vetzuren bevatten. Naast goed voor je hersenen zijn ze hierdoor ook goed voor je zenuwstelsel. En natuurlijk zijn ze ook nog eens erg lekker!