Heb je regelmatig last van tandplak? Dan is het belangrijk deze zo goed mogelijk te verwijderen zodat je tanden netjes schoon worden en er geen plak meer achterblijft. Een teveel aan plak wordt namelijk door calcium en fosfaat uit je speeksel omgezet in tandsteen. Een teveel aan tandsteen kan op zijn beurt dan weer leiden tot allerlei andere mondproblemen. 

 

Mogelijke gevolgen van tandsteen

Tandsteen kan leiden tot parodontitis, waarbij de tanden steeds losser in het tandvlees komen te staan en tevens gingivitis tot gevolg hebben, waarbij je een ontsteking van het tandvlees hebt. Daarnaast kan tandsteen extra gaatjes in je gebit veroorzaken, een slechte adem geven en een vieze smaak in de mond tot gevolg hebben. Tandsteen kan op elke plek in je gebit voorkomen en het is vooral zaak de vorming ervan zoveel mogelijk te voorkomen. 

 

Waarom krijg je last van tandsteen? 

De belangrijkste factoren die bijdragen aan de vorming van tandsteen zijn de volgende: roken, ouderdom, hardheid van het water, PH-waarde van je mond, erfelijkheid, stress en vooral niet te vergeten: onvoldoende of niet op de juiste manier je gebit en de rest van de mond schoonhouden. Als je dit niet doet, is de kans op plak die tot tandsteen leidt nog groter. Je mond goed reinigen betekent dus niet enkel je tanden poetsen, maar flossen, spoelen met mondwater en je tong en tandvlees schoonhouden horen er ook bij. 

 

Vermijd bepaalde soorten voedsel zodat je gebit gezond blijft

Bepaalde soorten voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je meer last hebt van tandsteen. Denk hierbij aan zuurhoudende producten zoals sap, fruit of wijn. Ook producten waar veel suiker en koolhydraten inzitten kunnen meer tandsteen veroorzaken. Het is dus zaak bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, mede omdat ze niet gezond voor je zijn en plak veroorzaken. Kies bijvoorbeeld vaker water in plaats van sap of frisdrank en vermijd voedingsmiddelen waarin veel suiker zit. Zo kun je zelf al veel mondproblemen voorkomen en gezonde voeding is tevens beter voor je algehele gezondheid. 

 

Wat kun je zelf doen als je veel last van tandsteen hebt? 

Nu kun je zelf al aardig wat doen om de vorming van tandsteen tegen te gaan maar de meeste mensen hebben er toch nog regelmatig last van. Ga je naar de tandarts voor controle? Dan kan hij of zij tandsteen verwijderen voor je. Heb je er dan nog veel last van? Dan is zelf tandsteen verwijderen mogelijk met een speciale kit waarin tandsteenhaakjes zitten waarmee je op een zachte doch efficiënte manier tandsteen wegkrabt. Zorg ervoor de vorming zoveel mogelijk te voorkomen. Eet en drink zo gezond mogelijk, rook niet en zorg altijd voor een goede mondreiniging. Dit betekent niet alleen regelmatig poetsen met een goede tandpasta, maar ook reinigen tussen de tanden, je tong en tandvlees schoonhouden en spoelen met mondwater.