Je hebt het vast wel eens gehoord “oude wijn is beter van smaak”. Zo zijn er vele trotse eigenaren met een mooie gevulde wijnkelder. Hierin bewaren ze hun wijn totdat ze naar hun idee oud genoeg zijn. Volgens hen zouden de wijnen beter van smaak zijn naarmate ze ouder worden. Zo betaal je vaak ook meer voor een oudere en rijpe wijn dan voor een wijn die nog jong is. Maar is een oudere wijn ook daadwerkelijk lekkerder? Daar gaan we jou in dit artikel antwoord op geven.

Wijn bewaren

Zelf heb je misschien ook wel wat wijn thuis liggen in de hoop dat ze beter gaan smaken naarmate de jaren. Maar kan dit met elke wijnsoort en wordt het er ook smaakvoller van zoals gezegd wordt? Er zijn in totaal een stuk meer wijnen die niet tegen het rijpen kunnen dan wijnen die er beter van worden. Slechts 3 procent van de totale markt kan tegen het rijpen. Dit is een heel laag aantal en zo moet je er dus goed opletten hoe lang jouw wijn bewaard kan worden. Helaas wordt dus niet alle wijn beter van smaak naarmate ze ouder worden. Maar er zijn ook een aantal wijnen die wel langer bewaard kunnen worden. Wijn bewaren of direct consumeren? Daar gaan wij jouw antwoord opgeven in dit artikel.

Kan je jouw wijn bewaren?

Kijk eens naar het etiket van jouw wijn daarop is al vaak veel van af te lezen. Vele witte wijnen moeten helaas toch echt wel binnen 2 jaar worden opgedronken. Vind je dit een korte tijd? Ga dan niet voor een rosé wijntje want die moeten helaas al binnen een jaar vaak gedronken worden. Dit is in tegenstelling tot een rode wijn, deze kunnen vaak wel tot 4 à 5 jaar bewaard worden. De volgende rode wijnen zijn een uitzondering: een top barolo, een top pinot noir of een top rioja. Ook andere duurdere rode wijnen kunnen soms langer bewaard worden. Deze rode wijnen zijn na 5 of 6 jaar pas op hun allerbest.

Meer informatie over wijnen vindt u op: WijnFantasie.nl!

Wijn, Wijnopslag, Kelder, Wijnflessen, Rode Wijn