Paprika's zijn één van die veelzijdige groenten die je in bijna elk gerecht kunt gebruiken. Ze zorgen voor kleur, smaak en zijn ook nog eens supergezond. Of je nu houdt van de zoete rode, gele of oranje paprika's, of juist van de iets scherpere groene variant, er zijn heel wat manieren om paprika in je gerechten te verwerken. Om je te inspireren, delen we hier vijf originele recepten met paprika. Smakelijk!

  1. Gevulde paprika met quinoa en feta

Dit is een klassiek gerecht met een originele twist. In plaats van de traditionele rijstvulling, gebruiken we quinoa. Quinoa is licht, voedzaam en past perfect bij de zoete smaak van paprika.

Wat heb je nodig?

  • 4 grote paprika’s

  • 200g quinoa

  • 150g feta

  • Handjevol spinazie

  • Olijfolie

  • 1 teentje knoflook

Bereidingswijze:

Snijd de bovenkant van de paprika’s af en verwijder de zaadjes. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng deze met verkruimelde feta, fijngehakte spinazie en een teentje knoflook. Vul de paprika’s met dit mengsel en bak ze in een braadpan met een beetje olijfolie. Laat ze ongeveer 25 minuten zachtjes garen tot de paprika's lekker zacht zijn.

  1. Paprika soep met kokosmelk en chili

Voor de echte soep fans onder ons: deze romige paprikasoep met een vleugje kokosmelk en chili is echt heerlijk. De combinatie van de zoete paprika met de romige kokosmelk en de pittige chili is verrassend lekker.

Wat heb je nodig?

  • 3 rode paprika’s

  • 1 blik kokosmelk

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • 1 rode chilipeper

  • Groentebouillon

Bereidingswijze:

Snijd de paprika’s, ui en knoflook in stukken. Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie en voeg de paprika’s toe. Laat alles zachtjes sudderen en voeg dan de bouillon en kokosmelk toe. Breng het geheel aan de kook en pureer het met een staafmixer tot een gladde soep. Snijd de chilipeper in dunne ringetjes en voeg deze toe voor een pittige kick. Garneer eventueel met wat verse koriander.

  1. Paprika en halloumi spiesjes van de BBQ

Deze spiesjes zijn perfect voor een zomerse barbecue. De combinatie van de zoute halloumi en de zoete paprika zorgt voor een lekkere balans. Dit gerecht is simpel, maar super smaakvol.

Wat heb je nodig?

  • 3 paprika’s (in verschillende kleuren)

  • 200g halloumi

  • Olijfolie

  • Paprikapoeder

Bereidingswijze:

Snijd de paprika's en halloumi in grove stukken en rijg ze om en om aan houten spiesjes. Besprenkel de spiesjes met olijfolie en bestrooi met een beetje paprikapoeder. Grill de spiesjes op de barbecue of in de oven tot de halloumi goudbruin is en de paprika's mooi geroosterd zijn.

  1. Paprika curry met kikkererwten

Een heerlijke vegetarische curry die snel op tafel staat. Door kikkererwten toe te voegen, krijg je een voedzame maaltijd die je lang een verzadigd gevoel geeft. Perfect voor een doordeweekse avond.

Wat heb je nodig?

  • 2 rode paprika’s

  • 1 blik kikkererwten

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 200 ml kokosmelk

  • 1 eetlepel currypasta

Bereidingswijze:

Verhit wat olie in een wok pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de paprika’s in reepjes toe en roerbak kort. Voeg dan de kikkererwten, tomatenblokjes, kokosmelk en currypasta toe. Laat het geheel ongeveer 15 minuten sudderen, totdat de saus wat is ingedikt en de smaken goed gemengd zijn. Serveer met rijst of naanbrood.

  1. Paprika omelet met champignons en kaas

Op zoek naar een snel ontbijt of lunchgerecht? Deze paprika omelet is niet alleen makkelijk te maken, maar ook nog eens heerlijk en vullend.

Wat heb je nodig?

  • 1 rode paprika

  • 4 eieren

  • 100g champignons

  • 50g geraspte kaas

  • Boter of olie

Bereidingswijze:

Snijd de paprika en champignons in kleine stukjes en bak ze kort in een koekenpan met wat boter of olie. Klop de eieren los en giet ze over de groenten. Laat het geheel zachtjes bakken totdat de eieren gestold zijn. Strooi de geraspte kaas eroverheen en laat het nog even smelten. Breng op smaak met peper en zout en serveer direct.

 

Smakelijk!